Home Ιστορία Ιστορική Αναδρομή στον καφέ
English French German Greek Russian Serbian Albanian

Ιστορική αναδρομή στον καφέ

Ο τρόπος που ανακαλύφθηκαν οι ευεργετικές ιδιότητες των καρπών του καφέ παραμένουν ασαφείς. Υπάρχουν πολλοί μύθοι μεταξύ των οποίων , ο επικρατέστερος αναφέρεται σε έναν βοσκό από την Αραβία. Σύμφωνα με τον μύθο, ο νεαρός ένα βράδυ παρατήρησε πως το κοπάδι του δεν είχε επιστρέψει το βράδυ κι έτσι κίνησε το επόμενο πρωί να τα βρει. Τα βρήκε να χοροπηδούν μέσα σε δενδρύλλια με γκριζωπή φλούδα, γυαλιστερό φύλλωμα και άνθη λευκά και κόκκους μικρούς στρογγυλούς ποικιλόχρωμους. Η περιέργεια τον έσπρωξε να δοκιμάσει τους καρπούς, που διαισθανότανε πως ήταν η αιτία της χαρούμενης συμπεριφοράς των ζώων του, και κατά παράξενο τρόπο, άρχισε να χορεύει. Έτυχε να περνάει ένας μουλάς, που τον βασάνιζε η υπνηλία στη διάρκεια των προσευχών του και το απέδιδε σε κάμψη της πίστης του. Θέλησε, λοιπόν, να δοκιμάσει κι έτσι μάζεψε λίγους κόκκους και σκαρφίστηκε ένα είδος ροφήματος. Του χάρισε πνευματική ζωντάνια κι έτσι το διέδωσε στους δερβίσηδές του. ‘Έτσι, αποφάσισαν πως ο καρπός ήταν δώρο από το Θεό, αφού τους βοηθούσε να μένουν ξάγρυπνοι κατά την διάρκεια των προσευχών τους.
Μύθος ή πραγματικότητα, οι κάτοικοι της Νότιας Αραβικής χερσονήσου άρχισαν να καταναλώνουν το ρόφημα (qahwa ) μόλις στα τέλη δεκάτου τετάρτου αιώνα.

Η Αίγυπτος τον ανακάλυψε αργότερα, την πρώτη δεκαετία του δεκάτου έκτου αιώνα, πράγμα που δεν εμπόδισε τους Αιγύπτιους να γίνουν μεγάλοι καταναλωτές καφέ με αποτέλεσμα η μισή παραγωγή καφέ της Υεμένης να ξεφορτώνεται στο λιμάνι τους, κατά τον δέκατο έβδομο αιώνα.
Είναι δύσκολο να χρονολογήσουμε με ακρίβεια την απαρχή της κατανάλωσης του καφέ στην Δύση. Οι πηγές δεν συμφωνούν καθόλου μεταξύ τους. Λέγεται ότι κατά τον 16-17 αιώνα μΧ, κατά την εισβολή Τούρκων στην Ευρώπη, είχαν μαζί τους γεμάτα σακιά με καφέ. Μετά την ήττα τους στη Βιέννη, άφησαν πίσω τους σάκους.
Οι Αυστριακοί μαθαίνουν την τέχνη του καβουρντίσματος και παράγουν ένα ρόφημα πολύ αρωματικό και συνοδευόταν με ένα κομμάτι κέικ.
Το 1671 ανοίγει ο πρώτος «οίκος καφέ» της Γαλλίας. Με αφετηρία το λιμάνι των Φωκαέων, ο καφές κέρδισε διαδοχικά την Προβηγκία, την Λυόν.. κι εξαπλώνεται στην Γαλλία γίνοντας υπόθεση μόδας.

 

Στάδια παρασκευής του ροφήματος κατά τον 18ο αιώνα
«Παίρνουμε καφέ φρέσκο, πρασινωπό και μεγέθους μέτριου κόκκου, να μην μυρίζει μούχλα αλλά να έχει ευχάριστη γεύση. Για το καβούρντισμα, βάζουμε τους κόκκους σε ένα τηγάνι ή ψηστιέρα και τους ανακινούμε μέχρι να πάρουν ένα ομοιόμορφο καστανό χρώμα. Πολλοί συνηθίζουν να τυλίγουν τους κόκκους σε μία πετσέτα μόλις τους βγάλουν από το τηγάνι, όμως με τον τρόπο αυτό συντηρούν μια θερμότητα που επιτείνει την εξάτμιση, αντί να συμπυκνώσουν τα αιθέρια έλαια και τα άλατα του καφέ απλώνοντας τον πάνω σε μία κρύα επιφάνεια, ένα τραπέζι ή μαρμάρινο πάγκο, για παράδειγμα.
Για το αφέψημα, χρειάζεται μια καφετιέρα με βραστό νερό. Για να πετύχει ο καφές, βάζουμε μια ουγκιά αλεσμένο καφέ ανά φλιτζάνι, τον βάζουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά και αφήνουμε την καφετιέρα να σταθεί πάνω στην ζεστή στάχτη μέχρι να στραγγίξουμε. Για να πέσουν τα κατακάθια γρηγορότερα, μερικοί προσθέτουν λίγη ζάχαρη κι άλλοι λίγο ξύσμα από κέρατο ελαφιού.»


La Nouvelle Maison rustique, Παρίσι 1804

Έχουμε 5 επισκέπτες συνδεδεμένους